fbpx

5 tips: hier moet je echt op letten als je zelf een ventilatiesysteem aanlegt

Een goede luchtkwaliteit is van vitaal belang. Daarom kies je beter voor een goed ventilatiesysteem, eentje die goed te onderhouden is.

Een kwalitatief ventilatiesysteem (balansventilatie) kost € 4.000 tot € 7.500,-, zonder plaatsingskosten. Een fikse investering, maar goede luchtkwaliteit is van vitaal belang. Daarom kies je beter voor een goed ventilatiesysteem. Je kunt natuurlijk wat geld uitsparen als je zelf je installatie plaatst.

Hieronder 5 tips voor je, zodat je weet waar je op moet letten als je zelf een ventilatiesysteem aanlegt:

1.   Kies het juiste systeem

Ons advies: kies voor balansventilatie (systeem D).

Bij systeem D-ventilatie wordt zowel de toevoer als de afvoer mechanisch geregeld. En voor de milieubewuste bouwer: de unit is uitgerust met een warmterecuperatiesysteem. En natuurlijk kun je VentyFresh installeren voor een heerlijke geurbeleving in je woning. Je kunt altijd vrijblijvend tips of je vragen over ventilatiesystemen kwijt bij Certify+.

2.   Laat je begeleiden door een professional

Ja, we weten dat je geld wilt uitsparen door je installatie zelf te plaatsen, maar deze tip is goud waard. Het spaart je een hoop tijd en geld om eerst advies in te winnen bij een professional. Sommige handelingen zijn onomkeerbaar als je ze verkeerd hebt uitgevoerd. Je weet niet wat je niet weet… Laat je daarom goed begeleiden, vooraf of tijdens het aanleggen.

Als je je systeem aanschaft bij een goede installateur, zoals Certify+, ontvang je alle informatie die je nodig hebt (plannen, powerpoint step-by-step), met het uniek systeem (kanalennet van Zehnder) en de Comfowell geluiddempende verdeelkasten is de plaatsing een fluitje van een cent.

3.   Think before you do

Bereid je goed voor. Zeker als je dit nog nooit hebt gedaan is het geen makkelijke klus. Niets is onmogelijk, maar er komt aardig wat bij kijken. Zo doe je vooraf best de nodige opmetingen, stel een materiaallijst op en maak een planning. Zo kun je snel en efficiënt te werk gaan. Laat je plannen eventueel checken door Certify+.

Stel jezelf de volgende vragen: wanneer begin ik aan de klus? Welke stappen moet ik doorlopen? In welke volgorde voer ik de stappen uit? Heb ik hulp nodig bij bepaalde stappen? Heb ik alle onderdelen die ik nodig heb? Heb ik al het gereedschap om deze klus te klaren? Het klinkt cliché, maar daarom niet minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk.

4.   Zorg dat je koker groot genoeg is

We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Niets vervelender dan te weinig plaats om te werken. Zorg dat je in je bouw een koker voorziet die groot genoeg is, zodat je makkelijk van het ene verdiep naar het andere kan.

5.   Onderhoud je systeem

Als je het systeem in gebruikt hebt genomen, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Het maakt niet uit welk systeem je plaatst, je moet je ventilatiesysteem goed onderhouden. Slecht onderhoud kan voor geluidsoverlast zorgen, of zelfs voor gezondheidsklachten.

Kies je voor balansventilatie (systeem D), dan is het onderhoud heel makkelijk, maar wel erg belangrijk. Dit systeem voert de verse lucht mechanisch toe, de ventilatie-unit filtert de lucht eerst voor die de woning ingepompt wordt. Technisch onderhoud (reiniging van het kanalennet) moet worden uitgevoerd door een erkend installateur, doorgaans eens in de 5 á 8 jaar. Het kleine onderhoud kun je zelf doen: stofzuig eens in de maand je filters en vervang deze eens in de 6 maanden.

BONUS TIP: bij een nieuw huis is het goed om de filters de eerste paar maanden frequenter te vervangen, omdat de filters door het nog aanwezige bouwstof sneller vervuilen.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief, zodat je zeker geen waardevolle tips mist.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand